Latest News

Φωτογραφία της Οδού Φιλελλήνων της Αθήνας την δεκαετία του 1950


Στο πυρετό της ανοικοδόμησης και της ... κατεδάφισης.
Φωτογράφος: Δημήτρης Α. Χαρισιάδης [γεν. 15.08.1911 – † 2.04.1993]
Δράση: 1942-1985
Αριστερά το καμπαναριό και ο τρούλος της Ρώσικης Εκκλησίας στην οδό Φιλελλήνων. Πίσω από τον φωτογράφο διακρίνεται τριώροφο νεοκλασικό κτήριο υπό κατεδάφιση. Στη θέση του οικοδομήθηκε το ξενοδοχείο Olympic Palace Hotel
Οδός Φιλελλήνων 16 - μεταξύ των οδών Λαμάχου & Ναυάρχου Νικοδήμου
Αποπεράτωση: 1958
Αρχιτέκτων: Ιάσων Ρίζος
Κείμενο-Χρονολόγηση: Despina Drepania © All rights reserved

Η Stavroula Balopoulou σημειώνει μεταξύ άλλων στη δική της ανάρτηση:
"Αυτή η φωτογραφία έχει πολλά επίπεδα ενδιαφέροντος, πέρα από το προφανές καλλιτεχνικό της σύλληψης και της εκτέλεσης του θέματος από το γνωστό φωτογράφο.
Πρώτα ο εντοπισμός... Οδός Φιλελλήνων λοιπόν, στο ύψος της Ρώσικης Εκκλησίας, της οποίας βλέπουμε το κωδωνοστάσιο και τον τρούλο. Το κάθετο δρομάκι απέναντι είναι η οδός Λαμάχου.
Το κτίριο στην αριστερή γωνία είναι το νεοκλασικό επί της Φιλελλήνων 18, το οποίο υπάρχει και σήμερα με προσθήκη ορόφων και κάποιες μετατροπές στην πρόσοψη και στέγαζε μέχρι πρόσφατα το Hard Rock Cafe.
Το υπό κατεδάφιση κτίριο στη δεξιά γωνία, που εγώ τουλάχιστον δε το έχω δει σε άλλη φωτογραφία, βρισκόταν στη θέση του πρώην Olympic Palace Hotel και νυν New Hotel (Φιλελλήνων 16 και Ναυάρχου Νικοδήμου). Σύμφωνα με σχόλιο της Rena Athanassia Karra στην ιστοσελίδα "Η Αθήνα μέσα στο χρόνο", το οποίο μεταφέρω με επιφύλαξη, πρόκειται για την οικία Νικολούδη.
Επόμενο επίπεδο ενδιαφέροντος, η θέση λήψης. Προφανώς το Μέγαρο Μποδοσάκη (Λεωφ. Αμαλίας και Γ. Σουρή) το οποίο είναι ακόμα υπό κατασκευή, αλλά μάλλον προς το τέλος γιατί είμαστε σε ψηλό όροφο, αν όχι στην ταράτσα. Παντού αναφέρεται ως περίοδος κατασκευής του το διάστημα 1949-1958. Εξ αυτού πιθανολογώ τη χρονολόγηση της φωτογραφίας.


Πηγή εικόνας: «Η Ελλάδα του μόχθου, 1900-1960. Συλλογή Νίκου Πολίτη», εκδ. Ριζαρείου Ιδρύματος-Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.