Latest News

Ο Μητροπάνος σε «ξένα» τραγούδια!


Γράφτηκε από την  Κίκα Α. Ρόκα

Λίγο - πολύ, αρκετοί από τους τραγουδιστές, αλλά και συνθέτες κυρίως παλαιότερων γενιών, όπως για παράδειγμα ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Βασίλης Τσιτσάνης, αναφέρονται ονομαστικά σε στίχους δημιουργών που τραγούδησαν άλλοι, κάποιες φορές μάλιστα, ακόμα και στα ίδια τους τα έργα. 

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι ένας από τους νεότερους που το όνομά του αναφέρεται σε στίχους άλλων. Απλά επειδή το σκέφτηκα, συγκέντρωσα εφτά από τα τραγούδια που μέσα αναφέρουν το όνομά του - όσα μπόρεσα να θυμηθώ. Να σημειώσω πως είναι όλα επίσημα δισκογραφημένα και όχι αφιερωματικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι, με εξαίρεση ίσως τα τραγούδια του Κώστα Μακεδόνα & της Μελίνας Ασλανίδου, όλα τα άλλα στη λίστα δεν έχουν καμία σχέση με το είδος μουσικής που εκείνος εκπροσωπούσε, όπως και το γεγονός ότι τα πέντε πρώτα τραγούδια κυκλοφόρησαν πολύ πριν το θάνατό του - δε γνωρίζω να σας πω αν τα είχε ακούσει. 

Αν, λοιπόν, εσείς δεν τα έχετε ακούσει, θα εκπλαγείτε κι αν τ’ ακούσετε με θετική διάθεση, μπορεί και να γελάσετε! Για πάμε!

1. Τζίμης Πανούσης - «Νεοέλληνας» (1993)
Στίχοι & μουσική: Τζίμης Πανούσης

Πρώτος - πρώτος, το 1993, για να τα πάρω χρονολογικά, ο περιβόητος και μάλλον γνωστός σε όλους «Νεοέλληνας» του Τζίμη Πανούση, που του «αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος» - εμάς ανέκαθεν μας άρεσε στα φανερά.




2. Tsopana Rave - «Η Κορνηλία» (1997)
Στίχοι & μουσική: Tsopana Rave

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1997, οι Tsopana Rave μας περιγράφουν την όμορφη, μικρή τσοπάνα «Κορνηλία» που τον άντρα της τον «ήθελε σινιέ δεν ήθελε τσοπάνο, τον Βασιλεύ των ουρανών ή έστω Μητροπάνο».




3. Ημισκούμπρια - «...Με τη μαμά σου» (2001)
Μουσική: Μιθριδάτης, Πρύτανης - Στίχοι: Δημήτρης Μεντζέλος, Μιθριδάτης

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2001, τα Ημισκούμπρια έρχονται για να περιγράψουν μια… μαμά με τη συνήθειά της ν’ ακούει Μητροπάνο στο μπάνιο της!




4. Ολικής Αλέσεως - «Μητροπάνος» (2005)
Στίχοι & μουσική: Ολικής Αλέσεως

Σειρά έχει το προσωπικό μου αγαπημένο της λίστας, ο «Μητροπάνος», από το γκρουπ «Ολικής Αλέσεως», που κυκλοφόρησε το 2005 στο δίσκο «Η στάνη των ζώων». «Κι αν τη μέρα εκείνη πια δεν έχω τι να κάνω, θ’ ανοίξω ραδιόφωνο να βάλω Μητροπάνο»!




5. Κώστας Μακεδόνας - «Δυο άνθρωποι μικροί» (2011)
Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους - Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης

Και φτάνουμε στο 2011, όπου ο Νίκος Μωραΐτης περιγράφει δια στόματος Κώστα Μακεδόνα τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, που «δεν είναι ο Μητροπάνος στην Ιερά Οδό, λουλούδια να πετάς με το κιλό» - εμείς λουλούδια με το κιλό δεν του πετάξαμε τότε, αλλά βρήκαμε άλλους τρόπους να τον αποθεώσουμε.




6. Μελίνα Ασλανίδου - «Ελλάδα Επαρχία» (2014)
Μουσική: Γιώργος Παπαδόπουλος - Στίχοι: Κυριάκος Ντούμος

Σχετικά πρόσφατα, στον τελευταίο της δίσκο, η Μελίνα Ασλανίδου γίνεται «λιώμα» με τις «Κουρτίνες» του Μητροπάνου. Σημειώνω πως οι στίχοι τόσο στις «Κουρτίνες», δηλαδή στο «Για να σ’ εκδικηθώ», όσο και στο «Ελλάδα Επαρχία» είναι του Κυριάκου Ντούμου.




7. TUS ft. Demis & Decibel - «Υποβρύχιες Καταστροφές» (2014)
Στίχοι: Tus – Παραγωγή & ενορχήστρωση: Decibel

Τέλος, ένα «πολυσυλλεκτικό» από πλευράς αναφορών «τραγούδι», με τον TUS να αναρωτιέται «που πουλάν καρδιές, να πάει με το Μητροπάνο». Συνιστώ ψυχραιμία, αν δεν το έχετε ήδη ακούσει.




Σαν bonustrack για ένα πιο… χαλαρό φινάλε, ένα τραγούδι που δεν αναφέρει το Μητροπάνο, αναφέρεται όμως σ’ αυτόν. Μια δημιουργία και πάλι του Κυριάκου Ντούμου, ο οποίος συνδυάζει στίχους τραγουδιών που πρώτος ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος σε ένα αφιερωματικό τραγούδι, που τραγουδά ο Λάκης Παπαδόπουλος. «Στην εθνική μας μοναξιά έβαλες κέφι και μαγκιά, ψυχή και φαντασία…»

Λάκης Παπαδόπουλος - «Πικροσάββατα» (2015)
Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος - Στίχοι: Κυριάκος Ντούμος


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.