Latest News

Τα “Δακρυσμένα Μάτια” του Μίκη Θεοδωράκη στην κορυφή των Ιμαλαΐων


Ένα μουσικό σχήμα από το Ισραήλ, το ΑΝΝΑ RF, εκτελεί εκπληκτικά, σε ένα μοναδικό τοπίο αρμονικά δεμένο με το τραγούδι, τα «Δακρυσμένα Μάτια» («Weeping Eyes») σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Οι καλλιτέχνες ακολουθούν ένα κράμα δυτικής και ανατολίτικης μουσικής, αναμειγνύοντας αρχαία και μοντέρνα μουσικά όργανα, τα οποία συνδυάζουν με ηλεκτρονικό ήχο. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν «το παρελθόν, συναντά το παρόν σε έναν ήχο του μέλλοντος». Μια απόλαυση, μια εξημέρωση!



Δακρυσμένα μάτια, νυσταγμένοι κήποι
όνειρα κομμάτια ας ήτανε να ζω
στους μεγάλους δρόμους κάτω απ’ τις αφίσες
στα χιλιάδες χρώματα ας ήταν να βρεθώ.
Να ‘ταν η καρδιά μου λαμπερό αστέρι
να ‘ταν η ματιά μου δίκοπο μαχαίρι
αστραφτερό σπαθί μες στο μεσημέρι
αστραφτερό σπαθί μες στο μεσημέρι

Τα «Δακρυσμένα Μάτια» ανήκουν στους «Λιποτάκτες», από τα ομορφότερα έργα του μεγάλου μας συνθέτη, που αποτελούνται από τέσσερα τραγούδια: «Θα γίνεις δικιά μου» («Όμορφη Πόλις»), «Αυγή αφράτη» («Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας»), «Δακρυσμένα μάτια», και το υπέροχο «Χάθηκα». Γράφηκαν μεταξύ 1952-1954 (Χανιά – Αθήνα – Παρίσι) με στίχους του αδελφού του συνθέτη, τελειόφοιτου λυκείου τότε, Γιάννη Θεοδωράκη, ποιητή και δημοσιογράφου, και ηχογραφήθηκαν το 1960.

Τραγούδια πολύ προσωπικά που ο Μίκης θεώρησε –άριστα πράττοντας– ότι ήταν εκείνος που έπρεπε να τα ερμηνεύσει. Και όντως είναι συγκλονιστικός, και για όποιον δεν το ξέρει, νομίζουμε αγνώριστος. Σαν να τραγουδάει ύμνους καρδιάς με άπειρο λυρισμό.

Και να τώρα πού μπορεί να φθάσει η μουσική. Ο κόσμος της εκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη και δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε φυλές, πολιτισμούς και τόπους. Μπορεί να ξεκινήσει από τις Πιερίδες Μούσες πάνω στον ταπεινό Ελικώνα, και να φθάσει ως τα Ιμαλάια, την υψηλότερη οροσειρά της Γης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.