Latest News

Η «δαντελωτή» νήσος με τις δεκάδες κρυμμένες αμμουδιές. Οι περίφημες ιαματικές πηγές και η σπηλιά που γίνονταν οι θρησκευτικές τελετές


Ανάμεσα στα ξακουστά Κυκλαδονήσια, υπάρχει μία σεμνή «δαντελωτή» νήσος, με δεκάδες αμμουδιές κρυμμένες στην ακτογραμμή της, που αποτελεί ίσως την μακρύτερη ακτογραμμή των Κυκλάδων. 
Βραχώδεις εκτάσεις εναλλάσσονται µε µικρούς όρµους με πράσινα πεντακάθαρα νερά, κάνοντας την Κύθνο να ξεχωρίζει για την άγρια και ανέγγιχτη ομορφιά της. 
Η Κύθνος έβαλε τον δικό της «θεμέλιο λίθο» στον Κυκλαδικό πολιτισμό, καθώς αποτελούσε τον κύριο προμηθευτή χαλκού, το βασικό μέταλλο για την κατασκευή πάσης φύσεως εργαλείων, αγγείων και κοσμημάτων. 
Η ανθρώπινη παρουσία στο νησί χρονολογείται ήδη από τους Μεσολιθικούς Χρόνους και οι ανασκαφές έχουν δείξει, ότι πιθανόν στην Κύθνο να υπήρχε η αρχαιότερη εγκατάσταση στο χώρο των Κυκλάδων (7500-6500 π.Χ.). 
Οι Δρύοπες, οι οποίοι ζούσαν στον Παρνασσό, πέρασαν στην Εύβοια και καταδιωκόμενοι από τους Δωριείς κατέληξαν στην Κύθνο. Έτσι, το πρώτο όνομα του νησιού ήταν Δρυοπίδα, ενώ το σημερινό είναι μεταγενέστερο και προήλθε από το όνομα του βασιλιά τους, Κύθνου.Ο Μέριχας και η Χώρα 

Ο Μέριχας, ένα γραφικό ψαροχώρι πλάι στο λιμάνι, υποδέχεται τους επισκέπτες και αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική εικόνα του νησιού. 
Ταβερνάκια κατά μήκος της αμμουδερής παραλίας έχουν στήσει τραπέζια και καρέκλες πάνω στο κύμα, ένα σημείο που αποτελεί σήμα κατατεθέν των καρτ ποστάλ του νησιού. 
Από τον Μέριχα ο δρόμος οδηγεί στη Χώρα της Κύθνου ή Μεσαριά, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.Πρόκειται για έναν οικισμό παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με ασβεστωμένα σπίτια, μπλε πορτοπαράθυρα, αυλές με μπουκαμβίλιες και άφθονα σοκάκια. Περπατώντας μέσα από τις περίτεχνες «στοάδες» (καμάρες) της Χώρας, θα αντικρίσει κανείς την εκκλησία της Παναγίας του Νίκους, από όπου σύμφωνα με τους ντόπιους εκλάπη η εικόνα της Παναγιάς της Νικοποιού, που βρίσκεται σήμερα στον εντυπωσιακό Aγιο Μάρκο της Βενετίας. 
Επίσης υπάρχουν και άλλο αξιόλογα εκκλησάκια όπως η εκκλησία του Αγίου Σάββα με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο, το εκκλησάκι του Aη-Λια, χτισμένο στον ομώνυμο λόφο καθώς και οι εκκλησίες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και της Αγίας Τριάδας. 

Τα Λουτρά 

Από τα αρχαία χρόνια η Κύθνος ήταν γνωστή για τις θερμές πηγές της. Τα υπόγεια νερά με τις ιαματικές ιδιότητες -πλούσια σε άλατα, ιώδιο, σίδηρο και θείο- αναβλύζουν σήμερα στον οικισμό Λουτρά για αυτό η Κύθνος ονοµάζεται και «Θερµιά» και οι κάτοικοι του νησιού Θερµιώτες. 
Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών είναι μοναδικές στις Κυκλάδες και προτείνονται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων.Το λιτό υδροθεραπευτήριο διαθέτει ιδιωτικά δωμάτια με μαρμάρινες μπανιέρες παλαιάς κοπής, τις οποίες λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν οι βασιλείς Όθωνας και Αμαλία. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το παροπλισμένο «Ξενία», που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ. 
Τα Λουτρά σήµερα, εκτός από τις ιαµατικές πηγές τους, φηµίζονται για τα εστιατόρια και τα µπαρ, που το καλοκαίρι προσελκύουν µεγάλο αριθµό επισκεπτών, από στεριά και θάλασσα. 
Από τα Λουτρά ξεκινά ένα μονοπάτι που φτάνει στο μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς ή Κατακέφαλου, όπου βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. 
Σήμερα σώζονται τα ερείπια τειχών, σπιτιών και δεξαμενών, καθώς και οι εκκλησίες της Aγίας Tριάδας και της Kεραλεούσας.Σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας είναι και η περιοχή του Βρυόκαστρου, όπου ήταν χτισμένη η αρχαία Κύθνος. 
Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπιστεί λείψανα του τείχους, ένα ιερό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, θεμέλια ναών και βωμών, σπήλαια που χρησίμευαν στη συγκέντρωση νερού, καθώς και ίχνη από την αγορά της πόλης. 

Ο οικισμός της Δρυοπίδας 

O Σύλλακας ή Δρυοπίδα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Κύθνου και οφείλει το όνομά του στους Δρύοπες, τους πρώτους κατοίκους του νησιού. 
Η Δρυοπίδα χαρακτηρίζεται από τον νεοκλασικό ρυθμό των σπιτιών της και ξεχωρίζει σαν παραδοσιακό χωριό μέσα στις Κυκλάδες, αφού είναι το μοναδικό χωριό με κεραμοσκεπές.Ανηφορίζοντας στις γειτονιές του Γαλατά και της Πέρα Ρούγας, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το μικρό Βυζαντινό Μουσείο με αντικείμενα λατρείας του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και το Λαογραφικό μουσείο με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα υφαντά. 
Επίσης εκεί βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το οποίο υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Υποστηρίζεται μάλιστα πως το σπήλαιο είχε συνδεθεί και με θρησκευτικές τελετουργίες του νησιού, καθώς σύμφωνα με γραπτές πηγές, μετά την Ανάσταση οι κάτοικοι του χωριού γλεντούσαν και χόρευαν στη «μεγάλη πλατεία» του Σπηλαίου. 
Το φυσικό μέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από έναν υπόγειο χείμαρρο, ο οποίος λάξευσε καλλιτεχνικά τα τοιχώματα και το τεχνητό μέρος δημιουργήθηκε από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος.Από τη Δρυοπίδα μπορεί να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας, που θεωρείται η προστάτιδα του νησιού και σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της βρέθηκε από ψαράδες σε ένα κανάλι. 
Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα πευκόφυτο ακρωτήρι, στην είσοδο του οποίου απλώνεται ο ομώνυμος οικισμός. 

Οι παραλίες 

Στην Κύθνο υπάρχουν πάνω από 60 παραλίες συνολικά. 
Ξεκινώντας από το λιμάνι του Μέριχα προς τη Χώρα, βρίσκονται μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, όπως την ακτή Μαρτινάκια που απέχει λίγες δεκάδες μέτρα από το λιμάνι και αμέσως μετά τη λαμπερή αμμουδιά της Επισκοπής.«Πρωταγωνίστρια» των παραλιών της Κύθνου είναι η διάσημη Κολώνα. 
Πρόκειται για μια αμμουδερή λωρίδα, που συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά και βρέχεται και από τις δύο πλευρές με κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Δικαίως οι ντόπιοι την αποκαλούν και “Βασίλισσα”. 
Βορειότερα βρίσκονται οι ερημικές παραλίες Ποτάμια, Σαραντού και Αγιο Σώστη με φυσική σκιά από αρμυρίκια, ιδανικές για τους λάτρεις της φύσης και της απομόνωσης. 

Δείτε το βίντεο:ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες προτύπου από τον χρήστη Bim. Από το Blogger.