Latest News

Η αρχαιότερη ελιά στη γη


Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα! Συγκεκριμένα βρίσκεται στο χωριό Βούβες του Δήμου Κολυμπαρίου στα Χανιά. Η περίμετρος του κορμού είναι 12,5 μέτρα, η διάμετρος 3,64 μέτρα και το εμβαδόν είναι 11,45 τετραγωνικά μέτρα. Η ηλικία της ελιάς εικάζεται ότι είναι περίπου 2500 - 5000 ετών. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Πολυχρόνης Πολυχρονίδης τόνισε την σημασία της ελιάς το 1922 και έτσι η ελιά ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης με αρ. απ.105497/6459/1986 (656/ΤΒ/1986). Η ελιά βρίσκεται στην αυλή της οικίας Καραπατάκη και είναι επισκέψιμη για τους τουρίστες. Κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες επισκέπτονται την ελιά.
Η ηλικία του δέντρου δεν μπορεί βρεθεί ακριβώς διότι δε μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος ραδιενεργών ισοτόπων. Ο λόγος είναι ότι η ελιά δεν έχει καρδιόξυλο. Το μόνο στοιχείο από το οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε την ηλικία είναι η περίμετρος του κορμού της, καθώς δεν υπάρχει άλλη ελιά με τέτοια περίμετρο οπότε μπορεί να ανακηρυχθεί ως η αρχαιότερη στον κόσμο.
Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί δυο νεκροταφεία του 700πΧ που υποδηλώνουν την ύπαρξη πολιτισμών εκεί, οι οποίοι σχετίζονται με την ελιά αυτή. Υπάρχουν επίσης και άλλες αρχαίες ελιές που φανερώνουν την ύπαρξη αρχαίου ελαιώνα.
Η ελιά ήταν το σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα καθώς ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος στέφθηκε με στεφάνι (κότινο) φτιαγμένο από αυτή την ελιά.





επιμέλεια: Ανεξίτηλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.