Latest News

Συστατικό στο πράσινο τσάι δρα ενάντια στον καρκίνο του προστάτη


Το πράσινο τσάι θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας και καλής υγείας, δεδομένου ότι είναι πλούσιο σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ερευνητές από το Κέντρο Moffitt για τον Καρκίνο μελέτησαν για πρώτη φορά τα πιθανά οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία των ανδρών και τα ευρήματά τους φαίνονται πολλά υποσχόμενα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή καρκίνου σε παγκόσμια κλίμακα. Δεδομένου ότι το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης πράσινου τσαγιού εντοπίζεται στην Ασία, όπου ο καρκίνος του προστάτη κοστίζει τις λιγότερες ζωές σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη, οι ερευνητές θέλησαν να εστιάσουν στις δυνατότητες της χημειοπροφύλαξης, δηλαδή στην αναζήτηση συστατικών με πιθανό ρόλο στην πρόληψη της νόσου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι αποτρέπουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων αφού εκδηλωθεί η νόσος. Ωστόσο, τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία προέρχονταν αποκλειστικά από μελέτες σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Moffitt απομόνωσαν την πιο ισχυρή κατεχίνη, τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), ώστε να μελετήσουν τα πιθανά οφέλη της σε βάθος 12μήνου.

Χορήγησαν σε 49 άνδρες 200 mg κάψουλες με υψηλή συγκέντρωση της ουσίας, ενώ σε ομάδα ελέγχου που περιελάμβανε 48 άνδρες χορήγησαν εικονικό φάρμακο (placebo). Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν ήπιες ή σοβαρότερες προκαρκινικές αλλοιώσεις στον προστάτη.

Όσοι άνδρες λάμβαναν την κάψουλα επιγαλλοκατεχίνης φάνηκε να μείωσαν τις πιθανότητες να εξελιχθούν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις σε καρκίνο. Παρουσίαζαν επίσης μειωμένα επίπεδα PSA, το αντιγόνο που υποδεικνύει τον κίνδυνο να εκδηλώσει ο άνδρας καρκίνο στον προστάτη.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν αναλυτικά το έργο τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Σικάγο των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.