Latest News

Τον «στείλαμε για βρούβες». Πώς βγήκε η φράση.


Τον «στείλαμε για βρούβες» και «Πήγε για βρούβες» λέει ο λαός, αλλά τι εννοεί; 
Αν και οι βρούβες είναι πολύ κοινά βότανα της Ελλάδας, η φράση «πήγε για βρούβες» σημαίνει ότι κάποιος πήγε κάπου άσκοπα, διότι οι βρούβες είναι τόσο κοινές και φυτρώνουν παντού, ώστε πραγματικά είναι άσκοπο να βάλει κάποιος στόχο να βρει και να τις μαζέψει. 
Δηλαδή χρησιμοποιείται σαν φράση, όταν κάποιος κάνει πράξεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. 
Οι βρούβες είναι από τα πιο κοινά και δημοφιλή άγρια χόρτα στην Ελλάδα. 
Φυτρώνουν παντού και επειδή δεν έχει νόημα να καλλιεργηθούν, όπως οι ζοχοί, συλλέγονται και πωλούνται στις λαϊκές αγορές σαν άγρια χόρτα. Υπάρχουν αρκετά χόρτα που ονομάζουμε «βρούβες» και που ανήκουν στα γένη Sinapis (σινάπι), Sisymbrium (σισύμβριo) και Erysimum (ερύσιμο). 
Τα συναντάμε με διάφορα ονόματα: βρούβα, αγριόβρουβα, ραπανόβρουβα, λαψανόβρουβα, σκυλόβρουβα, γλυκόβρουβα, μαυρόβρουβα. 
Το «ερύσιμον» που αναφέρει ο Θεόφραστος, το πιθανότερο είναι ότι περιγράφει τη κοινή βρούβα που φυτρώνει ακόμα και στα μπάζα.


Περισσός 14/02/2008 Τουρκοβούνια. Πηγή: http://floraattica.blogspot.gr
Οι βρούβες βγαίνουν σε ηλιόλουστα και ασβεστώδη εδάφη. 
Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και τις βρίσκουμε σε χωράφια, ερειπωμένους τοίχους, υποβαθμισμένα και μπαζωμένα εδάφη, σκουπιδότοπους και σαν ζιζάνιο στους σπαρμένους με στάρι αγρούς. 
Και φυσικά βλασταίνουν μέσα στην Αθήνα, αρκεί να βρουν ελεύθερο έδαφος. 
Οι βρούβες είναι τόσο κοινές και φυτρώνουν παντού ώστε πραγματικά είναι άσκοπο να βάλει κάποιος στόχο να βρει και να μαζέψει βρούβες. 
Ανθίζουν από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο. 
Τα άνθη σχηματίζουν βότρυ και αποτελούνται από τέσσερα πέταλα σε σχήμα σταυρού. 
Όλες οι βρούβες έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η βρώση τους θεωρείται καθαρτική, αποτοξινωτική, τονωτική με ευεργετικά αποτελέσματα στο κυκλοφοριακό και τη καρδιά. Από την αρχαιότητα οι σπόροι του σιναπιού πιστεύεται ότι έχουν διεγερτικές ικανότητες. 
Από τους σπόρους του παράγεται η μουστάρδα. 
Οι σπόροι της μαύρης βρούβας χρησιμοποιούνται για παραγωγή φαρμάκων. Tρώγονται τα φύλλα σε βραστή σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. 

Η λέξη «βρούβα» θεωρείται αντιδάνειο από την λατινική. Βολβός > bulbus (λατινικά) > βούλβα > βρούβα.... 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.