Latest News

Τα πιο περίεργα φυτά του κόσμου

10 παράξενα φυτά. 10 λόγοι να αισθανθούμε δέος για τα δημιουργήματα της φύσης.



1. Διωναία η μυγοπαγίδα (Venus flytrap) ή Dionaea muscipula



Ξεκινώντας με την αρκετά γνωστή κατηγορία των σαρκοφάγων φυτών….σας παρουσιάζουμε την διωναία, την χαρακτηριστική τους εκπρόσωπο. Προτιμά το υποτροπικό κλίμα του East Coast των ΗΠΑ. Εξελικτικά, η έλλειψη του εδάφους σε θρεπτικά συστατικά την κατέστησε σαρκοβόρα. Τα έντομα και τα αραχνοειδή γίνονται θύματα της σε ανύποπτο χρόνο.


2. Φυτό που τρώει αρουραίους (Rat eating plant) ή Nepenthes rajah


Ανακαλύφθηκε στις Φιλιππίνες μερικά χρόνια πριν. Είναι μεγάλου μεγέθους σαρκοφάγο φυτό που μπορεί να τραφεί όχι μόνο με έντομα αλλά και με μικρά ζώα, όπως αρουραίους και ποντίκια σε ορισμένες περιπτώσεις.


3. Τα μάτια της κούκλας (Doll’s eyes) ή Actaea pachypoda


Μοιάζουν εξωγήινα…Κι όμως η εικόνα που βλέπεται είναι καρπός του φυτού Actaea pachypoda που ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική. Είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες και παραλύει τους καρδιακούς μύες.


4. Το νύχι του διαβόλου (Devil's claw) ή Proboscidea parviflora


Το νύχι του διαβόλου είναι καρπός του φυτού Proboscidea parviflora. Το φυτό αυτό συναντάται στην έρημο νοτιοδυτικά των ΗΠΑ και στο βόρειο Μεξικό. Οι ιθαγενείς Tohono O'odham το χρησιμοποιούν για την κατασκευή καλαθιών, ενώ σε αρχαιότερους χρόνους ήταν πηγή διατροφικών ελαίων.


5. Λουλούδι νυχτερίδα (Batflower) ή Tacca chantrieri

 

Ευδοκιμεί στο τροπικό δάσος Yunnan Province της Κίνας και μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Παρά το μαύρο χρώμα των φύλλων του, το μυστηριώδες Batflower καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό φυτό και έρχεται σε αντίθεση με τα γνωστά όμορφα πολύχρωμα λουλούδια που ομορφαίνουν τους κήπους μας.

6 . Φυτό φάντασμα (Ghost plant) ή Monotropa uniflora



Συναντάται στην Ασία και την Αμερική και σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά δεν περιέχει χλωροφύλλη. Για αυτό και δε φωτοσυνθέτει, αλλά ζει παρασιτικά αντλώντας τους απαραίτητους για την ανάτυξη του υδατάνθρακες από μύκητες. Καθώς δεν εξαρτάται από το φως, συναντάται σε σκοτεινές περιοχές του δάσους.

7. Ανεμώνη-μανιτάρι (Mushroom anemone) ή Aseroe rubra


Ενδημικός μύκητας της Αυστραλίας και της Τασμανίας με άκρως απωθητική μυρωδιά. Όταν ωριμάσει αποκτά την εικονιζόμενη αστεροειδή μορφή.


8. Το χέρι του Βούδα (Buddha's hand) ή Citrus medica var. sarcodactylis


Εσπεριδοειδές με δακτυλιοειδείς προεκβολές και αρωματικές ιδιότητες. Βρίσκεται στη Β.Α. Ινδία και στην Κίνα, αλλά καλλιεργείται και στην Καλιφόρνια. Χρησιμοποιείται ως προσφορά σε βουδιστικές τελετές. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Βούδας προτιμά την κλειστή διαμόρφωση, καθώς μοιάζει με ένα κλειστό χέρι που προσεύχεται!


9. Ματωμένα δόντια (Bleeding Tooth) ή Hydnellum peckii


Βρίσκεται στη βόρεια Αμερική και Ευρώπη και πρόσφατα ανακαλύφτηκε σε Κορέα και Ιράν. Είδος μανιταριού που δεν είναι δηλητηριώδες, αλλά δεν τρώγεται, λόγω της πικρής του γεύσης . Τα σπόρια του εκκρίνουν έναν κόκκινο χυμό με αντιπηκτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.


10. Το σαγόνι της τίγρης ή Faucaria tigrina



Είναι κάκτος που ευδοκιμεί στη Νότια Αφρική. Τα φύλλα του φέρουν μακριές ίνες σαν δόντια και δίνουν την εντύπωση ενός ανοιχτού στόματος άγριου ζώου. Η όψη του ομορφαίνει κατά την άνοιξη με μεγάλα κίτρινα άνθη.

ΠΗΓΗ


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.